Gå til hovedindhold
Nyhed

Opdateret værdisætning for eksterne omkostninger ved kørsel

I et tværgående samarbejde har tre ministerier lavet fælles estimater for gennemsnitlige eksterne omkostninger ved kørsel.

10. sep. 2024
Trængsel på motorvej i Hovedstadsområdet

Foto: Vejdirektoratet

Indhold

    Skatteministeriet, Finansministeriet og Transportministeriet har udarbejdet en rapport, hvor den eksisterende værdisætning er blevet grundigt undersøgt. Formålet med arbejdet er at etablere et fælles grundlag, som anbefales på tværs af ministerierne til brug ved samfundsøkonomiske beregninger. 

    Eksterne omkostninger ved kørsel er de omkostninger, som den enkelte trafikant ikke regner med i kørselsbudgettet, men som stadig udgør en omkostning for samfundet. På transportområdet har man estimater for eksterne omkostninger ved: Trængsel, uheld, luftforurening, klima, støj og vejslid. 

    Trængselsomkostningen er for eksempel, at den enkelte trafikant i sin beslutning om at køre ikke medtænker, at alle andre trafikanter kommer langsommere frem. I det nye estimat er enhedsprisen for trængsel for personbiler 0,52 kr. pr. km mod tidligere 0,75 kr. pr. km. Det skyldes blandt andet, at man nu tager hensyn til, at der er mindre trængsel i weekender og ferier, hvilket ikke var tilfældet før.

    Rapporten har på kort sigt ikke betydning for den måde, Transportministeriet regner samfundsøkonomi for infrastrukturprojekter, da der regnes med specifikke effekter i stedet for gennemsnitseffekter.

    Læs mere i rapporten