Gå til hovedindhold
Nyhed

Regeringen fremrykker vægt- og dimensionslempelse på lastbiler

Allerede fra 2024 kan de danske vognmænd øge længde og vægt for en række køretøjer i vejgodstransporten, hvilket gavner både klimaet og samfundsøkonomien.

19. apr. 2023

Foto: Ulrik Jantzen

Indhold

    Regeringen har netop besluttet, at lastbiler på danske veje allerede fra 1. januar 2024 skal kunne øge lastbilvognenes længde og vægt. Dermed træder lempelsen i kraft et år tidligere end ellers planlagt.

    - Vi fremrykker nu lempelsen af reglerne for vægt- og dimensioner, så vognmændene allerede fra årsskiftet kan transportere mere på én gang. Dermed reducerer vi CO2-udledningen i transportbranchen og skaber en gevinst for både erhvervet og samfundsøkonomien – dét er almindelig god snusfornuft, udtaler transportminister Thomas Danielsen.

    Initiativet udspringer af en analyse af optimering og tilpasning af national vægt- og dimensionsregulering for køretøjer, der blev igangsat i Aftale om grøn omstilling af vejtransporten. Resultaterne fra analysen viser, at tiltaget vil kunne reducere CO2-udledningen, og samtidig er det samfundsøkonomisk rentabelt, især på grund af besparelser for transporterhvervet.

    - Transportbranchen har en vigtig rolle i den grønne omstilling. Samtidig skal det også være muligt at drive en forretning, og derfor har regeringen nu fundet finansiering til at efterkomme det ønske, som branchen har om at komme hurtigere i gang med større lastbilvogne. Det giver erhvervet en gevinst på op mod en halv milliard, siger Thomas Danielsen.

     

    Se faktaark med en beskrivelse af længde- og vægtforøgende tiltag