2022 bød på flere cykelture
2022 var cyklens år, og det har danskerne taget til sig. Året bød på godt otte procent flere cykelture i Danmark end i 2021.
Danmark er et af de mest cykelglade lande i verden. De senere år har antallet af cykelture dog generelt været faldende. Men nu viser foreløbige tal fra Vejdirektoratet, at 2022, der var udnævnt til Cyklens år, er en af de positive undtagelser. Den foreløbige opgørelse i Vejdirektoratets cykeltrafikindeks viser nemlig, at antallet af cykelture i Danmark i 2022 steg med 8,5 procent i forhold til 2021, og det glæder transportminister Thomas Danielsen.
- Cykling er sundt for den enkelte, det er godt for klimaet og med til at mindske trængslen. Derfor er det positivt, at danskerne er kommet mere ud på cyklen. Nu er det vigtigt, at vi holder fast i udviklingen, siger ministeren.
Det er særligt i det tidlige forår, i sensommeren og det tidlige efterår, at danskerne oftere tog cyklen. Her har det højere antal solskinsdage formentlig spillet en rolle. At flere har valgt at tage cyklen kan også skyldes stigningerne i priserne på brændstof og el. Med cyklens år er der også gennemført en række tiltag og kampagner.
- Det er en fælles opgave at udnytte cyklens mange fordele. Derfor er det også rigtigt positivt, at både erhvervslivet, staten og kommuner og regioner trækker i samme retning. Jeg vil i den kommende tid række ud til kommuner og organisationer i forhold til, hvordan vi holder fast i den gode udvikling, siger Thomas Danielsen.
I Cyklistforbundet ser man også positivt på tallene.
- Det er virkelig glædeligt, at der var flere, der cyklede sidste år. Det er der også behov for, for den sørgelige sandhed er jo, at cykeltrafikken generelt er faldet de seneste ni år. Vi skal blive ved med at arbejde for at vende den udvikling ved blandt andet at gennemføre de nødvendige investeringer i gode cykelstier landet over. Cyklens År skabte fokus om cykling og samlede centrale aktører om en fælles ambition om vækst i cyklismen på 20 pct. frem mod 2030. Arbejdet er kun lige begyndt, og vi skal holde hinanden op på ambitionen, og det er meget positivt, at vores nye transportminister bakker op om visionen.
- I Cyklistforbundet stiller vi meget gerne vores viden til rådighed, så vi kan blive ved med at være den cykelnation, vi ser os selv som. Lad os håbe, at 2022 var begyndelsen på en ny trend, hvor det går fremad med cyklismen i Danmark, siger direktør Kenneth Øhrberg Krag fra Cyklistforbundet.
Fakta:
De foreløbige tal fra Vejdirektoratets trafikindeks viser, at der i 2022 var en fremgang i cykeltrafikken på 8,5 procent i forhold til 2021.
Som en del af Infrastrukturaftalen fra 2021 har forligspartierne afsat tre milliarder kroner til forbedret cykelinfrastruktur, altså flere og bedre cykelstier, samt tiltag, der fremmer cykling i Danmark.
2022 blev udråbt til Cyklens år med forskellige tiltag og kampagner inden for cykling til følge. Derudover blev de tre første tre etaper af Tour de France kørt i Danmark.
I sommeren 2022 underskrev den daværende transportminister sammen med en række aktører, en deklaration, der skal få antallet af cykelture i Danmark tilbage på niveauet fra 2014, det højeste siden årtusindskiftet, senest i år 2030.